Οδηγός ενοικίασης φοιτητικού σπιτιού

Μετά το άγχος των πανελληνίων και των αποτελεσμάτων, ήρθε η ώρα της μετακόμισης σε νέο σπίτι!

Για να ανησυχείς μόνο για τη διακόσμηση, διάβασε όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν νοικιάσεις το πρώτο σου σπίτι.

Πώς θα βρω το σωστό σπίτι;

Για να βρεις το ιδανικό σπίτι, θέλει ψάξιμο και να είσαι σε εγρήγορση! Δοκίμασε την ειδικά διαμορφωμένη φοιτητική αναζήτηση για να ψάξεις σπίτι κοντά στη Σχολή σου και επίλεξε τα κριτήρια που επιθυμείς, για να εμφανιστούν τα αποτελέσματα που σου ταιριάζουν. Αποθήκευσε την αναζήτησή σου, για να λαμβάνεις email με νέες αγγελίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν.

Μπορώ να ζητήσω χρόνο για να σκεφτώ αν θέλω σίγουρα το σπίτι που μόλις είδα;

Ο ιδιοκτήτης ή ο μεσίτης μπορούν να «κρατήσουν» το σπίτι, μόνο εάν δώσεις προκαταβολή και συνήθως το συμβόλαιο γίνεται αυθημερόν, διαφορετικά μπορεί να το προλάβει άλλος. Γι’ αυτό ψάξε καλά τις αγγελίες, δες με προσοχή τις φωτογραφίες και κλείσε ραντεβού όσο πιο γρήγορα μπορείς!

Πόσο εύκολο είναι να διαπραγματευτώ την τιμή ενοικίασης;

Τις περισσότερες φορές υπάρχει περιθώριο να ρίξεις την αρχική τιμή που θα δεις στην αγγελία, αλλά εξαρτάται από τον ιδιοκτήτη. Ένας επαγγελματίας μεσίτης σίγουρα θα σε βοηθήσει να πετύχεις την καλύτερη διαπραγμάτευση χάρη στην εμπειρία του.

Πόσο κοστίζουν οι μεσιτικές υπηρεσίες;

Η μεσιτική αμοιβή είθισται να ισούται με ένα ενοίκιο. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που αυτό διαφέρει και εξαρτάται από τη συμφωνία που θα κάνεις με το μεσίτη.

Ποια κόστη αναλαμβάνει ο ενοικιαστής και ποια ο ιδιοκτήτης;

Συνήθως ο ενοικιαστής καταβάλλει τις δαπάνες τρέχουσας λειτουργίας του σπιτιού (π.χ. κοινόχρηστα, ρεύμα, νερό) και αναλαμβάνει την αποκατάσταση έκτακτων ζημιών, που συνήθως προκλήθηκαν από τον ίδιο (π.χ. αν σπάσει ένα τζάμι). Ο ιδιοκτήτης αναλαμβάνει το κόστος αποκατάστασης ζημιών που προκαλούνται από τη συνήθη χρήση, όπως υδραυλικές, ηλεκτρολογικές βλάβες κλπ. Ο ενοικιαστής υποχρεούται κατά την αποχώρησή του από το σπίτι να το παραδώσει όπως το παρέλαβε, π.χ. εάν το παρέλαβε φρεσκοβαμμένο, πρέπει να το βάψει. Πρόσεξε πριν το νοικιάσεις να ελέγξεις αν όλα λειτουργούν σωστά, για να αναφέρεις οποιαδήποτε ζημιά!

1

Μπορώ να συγκατοικήσω χωρίς να το πω στον ιδιοκτήτη;

Δεν υπάρχει εκ του νόμου υποχρέωση να γνωστοποιήσεις στον ιδιοκτήτη ποιος θα κατοικεί στο σπίτι. Είναι προσωπικό δεδομένο και κανείς δεν μπορεί να «διεκδικήσει» να μάθει τι γίνεται και ποιος είναι μες στο σπίτι σου! Αν όμως θέλεις να μοιραστείς το ενοίκιο με κάποιον άλλο, θα πρέπει να ενημερώσεις τον ιδιοκτήτη για να αναγραφεί και εκείνος στο μισθωτήριο ή να υπάρχει όρος σε αυτό που να επιτρέπει την υπομίσθωση.

Τι χρειάζεται για το συμβόλαιο ενοικίασης;

Για να γίνει σύμβαση μίσθωσης, η σύμβαση υποβάλλεται στο taxisnet, επομένως πρέπει να υπάρχει ΑΦΜ. Εάν ο φοιτητής δεν έχει ΑΦΜ, συνήθως το νοικιάζει στο όνομα του γονέα, δηλαδή ο τελευταίος καταρτίζει το συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη για λογαριασμό του παιδιού του. Σημειώνεται ότι ο φοιτητής δικαιούται κρατικό επίδομα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Αν δω το σπίτι από δύο μεσίτες και αποφασίσω να το νοικιάσω, τι συμβαίνει;

Η αμοιβή θα πρέπει να δοθεί στο μεσίτη που σου έδειξε πρώτος το ακίνητο. Εάν τύχει να σου δείξει δεύτερος μεσίτης το ίδιο ακίνητο, θα πρέπει να τον ενημερώσεις άμεσα ότι το έχεις ήδη δει και να μην υπογράψεις δεύτερη φορά υπόδειξη ακινήτου.

Μπορώ να φύγω πριν λήξει το συμβόλαιο;

Το συμβόλαιο έχει πάντα μια ορισμένη διάρκεια, ή αν δεν έχει, ισχύει η διάρκεια που ορίζεται από τον νόμο (3 χρόνια). Εάν ο μισθωτής θέλει να φύγει πριν τη συμφωνημένη ή νόμιμη διάρκεια, τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να του ζητήσει να καταβάλει μισθώματα μέχρι το τέλος της μίσθωσης (π.χ. αν είναι τριετής και για τα 3 χρόνια), δηλαδή να τον κυνηγήσει νομικά (σπάνια περίπτωση σε φοιτητές), αν δεν συμφωνεί με καλή θέληση να λήξει πρόωρα η μίσθωση. Μπορεί όμως να φύγει νωρίτερα αν ισχυριστεί ότι υπάρχει σοβαρός λόγος, όπως ότι πέρασε σε άλλη σχολή ή δεν έχει πλέον εισόδημα, και σε κάθε περίπτωση ο ιδιοκτήτης δικαιούται να μην του επιστρέψει την εγγύηση.

Μπορεί να με διώξει πριν λήξει το συμβόλαιο;

Ο ιδιοκτήτης δε μπορεί να σε διώξει πριν συμπληρωθεί η νόμιμη τριετία, εφόσον είσαι εντάξει ως προς όλους τους όρους της συμφωνίας σας, π.χ. πληρώνεις στην ώρα σου το ενοίκιο και τα κοινόχρηστα, δεν προκαλείς ζημιές στο ακίνητο ή κάνεις φασαρία στο σπίτι και υπάρχουν καταγγελίες. Γι’ αυτό ήρεμα με τα πάρτι!