Επενδύσεις σε Επαγγελματικά Ακίνητα

Αν σκέφτεστε να αγοράσετε κάποιο ακίνητο ως επένδυση θα χρειαστεί να διασταυρώσετε και να μελετήσετε πολλές και διαφορετικές πληροφορίες για να μπορέσετε να πάρετε την σωστή απόφαση. Ο σωστός συνδυασμός πληροφοριών και έρευνας θα κάνει την διαφορά μεταξύ μιας καλής επένδυσης και μιας καταπληκτικής επένδυσης. Δεν μπορείτε πια να βασιστείτε μόνο επάνω στην κλασσική επενδυτική φιλοσοφία “θέση, θέση, θέση” για την αγορά του ακινήτου επένδυσης.  Πρέπει να υπολογίσετε την ΑΠΟΔΟΣΗ που θα σας δώσει η επένδυση σας. Επιπλέον πρέπει να αναρωτηθείτε, είναι η απόδοση του ακινήτου ικανοποιητική σε σχέση με το ρίσκο της επένδυσης (σε περίπτωση δανεισμού); Ακόμη, αυτή η απόδοση είναι μεγαλύτερη από άλλες αποδόσεις ακινήτων ή εναλλακτικών επενδύσεων;

Η απόδοση μιας επένδυσης σε ακίνητη περιουσία καθορίζεται από το μηνιαίο εισόδημα που θα εισπράττετε από το μίσθιο σε συνδυασμό με την αύξηση της αξίας του ακινήτου για όλη τη χρονική διάρκεια που θα το έχετε στην ιδιοκτησία σας.

Εισόδημα και Αύξηση Αξίας

Πως μπορείτε να υπολογίσετε το μίσθωμα που θα λαμβάνετε πριν αγοράσετε κάποιο ακίνητο και πως μπορείτε να υπολογίσετε την αξία του ακινήτου σε 5 ή 10 ή και 15 χρόνια από τώρα για να μπορείτε να λάβετε την σωστή επενδυτική απόφαση; Ακόμα πιο σημαντικό είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αναλύσετε και θα εκτιμήσετε αυτές τις πληροφορίες. Μία μέθοδος για να υπολογίσετε την απόδοση ενός ακινήτου είναι η ακόλουθη:

Παράδειγμα 1

Κόστος αγοράς:                                                                          380.000 Ευρώ
Ετήσια απόδοση από μισθώματα:                                                  32.300 Ευρώ
Ποσοστό απόδοσης :                                                                   8,5%

8,5% ετήσια απόδοση είναι σίγουρα καλύτερη απ’ ότι θα κερδίζατε αν καταθέτατε τα χρήματά σας σε έναν  τραπεζικό λογαριασμό. Αυτή είναι όμως μία πολύ απλοϊκή σκέψη και μπορεί να μας οδηγήσει σε κακή επένδυση του κεφαλαίου μας.

Εξετάσαμε την ετήσια απόδοση του ακινήτου όμως αυτά τα χρήματα δεν μπαίνουν στην τσέπη μας. Από αυτά θα πρέπει να πληρώσουμε φόρους και ίσως και έξοδα συντήρησης του ακινήτου.

%ce%b1%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%b13

Παράδειγμα 2

Κόστος αγοράς:                                         380.000 Ευρώ
Ετήσια απόδοση από μισθώματα:                 32.300 Ευρώ
Υποτιθέμενοι Ετήσιοι φόροι:                        11.300 Ευρώ
Ετήσιο Κόστος Συντήρησης:                        1.500 Ευρώ
Γενικά Έξοδα:                                               500 Ευρώ

Καθαρή Ετήσια Είσπραξη Μισθωμάτων:         19.000 Ευρώ
Καθαρή Ετήσια Απόδοση:            5%

 

Το 5% καθαρή ετήσια απόδοση είναι πολύ  μεγαλύτερη  από όσα θα λαμβάνατε αν καταθέτατε  σε  κλειστό τραπεζικό λογαριασμό το κεφάλαιο σας.  Επιπρόσθετα θα πρέπει να υπολογίσουμε και την αύξηση της αξίας του ακινήτου που θα επέλθει με την πάροδο του χρόνου, για να δούμε το  σύνολο της απόδοσης της  επένδυσης. Με άλλα λόγια, αν αποφασίσουμε να πουλήσουμε το ακίνητο μας σε 10 ή 15 ή 25 χρόνια πόσο αναμένουμε να είναι η αξία πώλησης; Θα έχουμε κερδίσει αρκετά, από τα ενοίκια και την  υπεραπόδοση  για να αποτελέσει η αγορά μας  μια συμφέρουσα επένδυση; Ποια ακίνητα θα είναι εμπορικά και περιζήτητα όταν θα αποφασίσουμε να πουλήσουμε; Ανήκει το ακίνητο μας σε αυτήν την κατηγορία; Θα πρέπει να γνωρίζουμε το μέλλον και τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων, για να επενδύσουμε σωστά, γιατί η επένδυση μας δεν είναι μόνο για λίγα χρόνια.

%ce%b1%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%b15

Οι Σύμβουλοι Ακινήτων της  ΕΥΡΩΣΤΕΓΗΣ  δραστηριοποιούνται  χρόνια    στην  κτηματαγορά του Νομού  Τρικάλων και γνωρίζουν πολύ καλά τις εξελίξεις, τις τάσεις και το μέλλον της  τοπικής  κτηματαγοράς και είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να σας συμβουλέψουμε σωστά  και  εμπεριστατωμένα σε  συνεργασία με οικονομολόγους , τόσο για επενδύσεις  σε  Επαγγελματικά ακίνητα ,όσο και  σε  Οικιακά  καθώς και τις διαφορές στα δύο  είδη επενδύσεων.